25.6.2024
Škoda-kesä starttaa Saimaa Cycle Tourilla Ajankohtaista & Uutta

Elämyksellinen Saimaa Cycle Tour poljetaan jo neljännen kerran – tänä vuonna 28.-29.6. Tourilla ei ajeta kilpaa, vaan haastetaan itseä, kannustetaan pyöräilykaveria ja nautitaan maailman kauneimmista järvimaisemista. Pääyhteistyökumppanina toimii tuttuun tapaan Škoda.

Teksti Sari Okko, Kuvat Esko Tuomisto ja Saimaa Cycle Tour (Niko Laurila)

Škoda ja Saimaa Cycle Tour haluavat kannustaa kaikkia liikkumaan. Saimaa Cycle Tour ei ole kilpailu, vaan kaikille avoin kansainvälinen pyöräilytapahtuma, joka tarjoaa sopivia haasteita kaikenikäisille ja kaikentasoisille pyöräilijöille. Kyse on ennen kaikkea elämysten hakemisesta ja itsensä voittamisesta.

”Saimaa Cycle Tourista on kasvanut neljässä vuodessa Suomen suurin pyöräilytapahtuma. Tänä vuonna tapahtumaan tulee ennätyksellisesti reilut 3000 osallistujaa ympäri Suomea ja maailmaa – jopa Australiasta asti”, Saimaa Cycle Tourin tapahtumajohtaja Juho Suikkari iloitsee.

Monta matkaa moneen makuun

Koko tapahtuman käynnistää perjantaina illan suussa 28.6. pienimpien polkijoiden Škoda lasten pyöräily -tapahtuma. Vaihtoehtoina on kaksi eri pituista reittiä: alle 6-vuotiaille suositeltu 1,4 kilometrin Imatrankosken kierros ja 6-13 -vuotiaille suunnattu 7,5 kilometrin Vuoksen kierros.

Lasten tapahtuman jälkeen starttaa Saimaa Cycle Tourin 300 kilometrin kuninkuusmatka, joka on tapahtuman suosituin reitti ja samalla todellinen haaste kaikille pyöräilijöille. Ensimmäiset ryhmät lähtevät polkemaan kello 19 näytösluonteisesti Imatrankosken kuohujen säestyksellä.

Vaihtoehtoisina matkoina ovat lauantaina poljettavat 85 kilometrin Jaakon kierros sekä 38 kilometrin Ruokolahden kierros.

”Pyöräilijöiden määrät ovat kasvaneet vuodesta toiseen kaikilla matkoilla. Jos Saimaa Cycle Tourilta löytää pyöräilykipinän, olemme onnistuneet”, Suikkari summaa.

”Ei se matkaa vaan vauhti”

Suikkari puhuu pyöräilystä ja siihen valmistautumisesta noin 300 000 kilometrin kokemuksella.

”Ennakkoon on hyvä tankata riittävästi energiaa – nesteytykset, suolot ja mineraalit sekä ajon aikaiset tankkaukset muistaen. Reitin varrella on huoltopisteitä noin 40 kilometrin välein”, hän muistuttaa.

Vaikka Saimaa Cycle Tourilla ei ajeta kilpaa, osa pyöräilijöistä ja ryhmistä lähtee matkaan aikatavoite mielessä. Nopeimmat selvittävät reitin noin seitsemässä tunnissa keskinopeuden ollessa noin 42 km/h. Viimeiset pitkän matkan polkijat tulevat maaliin lauantaina aamupäivällä ajettuaan yli 19 tuntia.

”Matkaan kannattaa lähteä huolletulla pyörällä ja sitä kannattaa myös ulkoiluttaa ennen tapahtumaa, jotta niin sanottu pyöräilijän pyllykunto on tottunut satulassa istumiseen. Ja aina pitää muistaa se vanha tuttu ohje, jonka mukaan matka ei ´tapa´ vaan vauhti.”

”Seikkailun kautta maaliin”

Škoda-tiimissä 300 kilometrin kuninkuusmatkalle lähtevät vapaaottelijana tunnettu Teemu Packalén ja Škoda Suomen markkinointipäällikkö Vesa Pääkkö. Packalénin mukana matkaan polkaisee Twitch-striimaaja Juuso ”TurunPug” Jokinen, joka tekee reitiltä live-ohjelmaa koko matkan ajan.

”Aika vähillä pyöräilykilometreillä lähdemme Juuson kanssa ajamaan. Ehkä ensimmäiset sata kilometriä poljetaan niin sanotusti tosissaan. Kunto ei petä, mutta jos takapuoli ei kestä, niin sitten mennään maaliin vaikka pyöriä kantaen. Myös henkisellä valmistautumisella on suuri merkitys”, Packalén kertoo.

Vesa Pääkkö polkee perjantaina ensin 6-vuotiaan lapsensa kanssa 7,5 kilometrin Vuoksen kierroksen ja lähtee sen päälle ensimmäistä kertaa 300 kilometrin kuninkuusmatkalle. Molemmilla on kokemusta viime vuodelta alle 6-vuotiaiden matkalta ja 85 kilometrin Jaakon kierrokselta.

”Poika odottaa tapahtumaa innolla ja on kysellyt jo kuukausia, milloin mennään. Itse olen valmistautunut pyöräilyyn ajamalla 40-60 kilometrin lenkkejä ja osallistumalla toukokuussa 138 kilometrin Giro d´Espoo 2024 -ajoon. Hyvillä mielillä lähdemme mukaan ajatuksella seikkailun kautta maaliin”, Pääkkö sanoo.

Alla kuvia Saimaa Cycle Tourilta 2022 ja 2023

Pyöräilijän jokainen kilometri on vihreä

Škoda toimii jälleen tapahtuman pääyhteistyökumppanina. Enyaq iV -täyssähköautot turvaavat pyöräilijöiden matkaa etuautoina 300, 85 ja 38 kilometrin reiteillä sekä kuljettavat organisaation henkilöstöä tapahtuman aikana. Škoda näkyy niin pyöräilyreiteillä kuin lähtökaupungissa Imatralla.

”Meille on iso asia, että Škoda on tänäkin vuonna tapahtumamme pääyhteistyökumppani ja voimme liikkua mahdollisimman ekologisesti pyöräilijöiden parissa, joiden jokainen poljettu kilometri on vihreä”, Suikkari sanoo.

”On hienoa olla mukana elämyksellisessä pyöräilytapahtumassa ja toivottaa kaikki osallistujat kokemaan unohtumattomia hetkiä. Meitä yhdistävät turvallisuus ja vastuullisuus sekä halu kannustaa kaikkia liikkumaan ja pyöräilemään”, Škoda maahantuovan Helkama-Auto Oy:n Suomen Head of Communication Kari Aalo lisää.

Škodalla on pitkät pyöräilyperinteet

  • Škoda Auton juuret juontavat vuoteen 1895, jolloin Václav Laurin ja Václav Klement perustivat polkupyöriä korjaavan ja vähän myöhemmin myös pyöriä valmistavan yrityksen.

  • Škoda Auto tunnetaan Ranskan ympäriajon, Tour de Francen, virallisena yhteistyökumppanina lähes parinkymmenen vuoden ajalta. ŠKODA on tukenut vuosia myös suomalaista huippu- ja harrastepyöräilyä.

  • Vuonna 2021 ensimmäistä kertaa järjestetty pyöräilytapahtuma nousi heti Epic Road Rides pyöräilymatkailun erikoismedian julkaiseman listan myötä Euroopan arvostetuimpien pyöräilytapahtumien listalle.

  • Tapahtuman taustalla on vuonna 2020 perustettu SCT Events Oy, jonka tavoitteena on tuoda pyöräilyn ilosanomaa kaikille liikunnasta kiinnostuneille ihmisille.
Tilaa uutiskirje Kuule ensimmäisten joukossa uusimmat Škoda-uutiset Tilaa

Lue myös nämä

Škoda-kesä on vauhdissa – voita liput Secto Rallyyn 14.7.2024 mennessä

Ajankohtaista & Uutta

Maailman ympäri tuulen voimalla – kuin shakkia merellä

Kuvassa

Superbvoimaa – nyt koeajossa

Ajankohtaista & Uutta