3.6.2024
Suursuosikki lisää vetovoimaansa – uudistettu Octavia Ajankohtaista & Uutta

Octavian ulkovärivaihtoehtoina on yksi perusväri, kaksi erikoisväriä ja seitsemän metalliväriä.

Octavialta on lupa odottaa paljon jo seitsemän miljoonan myydyn auton voimalla. Suursuosikin uudistus tarjoilee hienovaraisia muotoilumuutoksia, tekniikkapäivityksiä ja lisää vastuullisten materiaalien käyttöä.

Teksti Sari Okko, Kuvat Škoda Auto

Numerot kertovat puolestaan. Nykyajan Octavian menestystarina alkoi 28 vuotta sitten. Vuodesta 1996 alkaen Škodan suosikkimallia on valmistettu neljässä sukupolvessa yli seitsemän miljoonaa kappaletta ja myyty yli 60 maassa. Suuren vetovoimansa ohella Octavia on voittanut monia arvostettuja kansainvälisiä palkintoja.

Suomessa Octavia on ollut useana vuonna myydyin auto. Tälläkin hetkellä Suomen teillä liikkuu noin 91 000 Octaviaa. Vuonna 2021 Octavia saavutti myös Vuoden Auto Suomessa 2021 -tittelin.

Hienostuneen harkittu

Uudistetun Octavian tyylikkään raikasta muotoilua on kuvailtu sanoin ”aivan kuin suunnittelijat olisivat hahmotelleet muutokset kevyin vedoin”. Käytännössä muotoilun muutokset ovat paitsi hienostuneita myös tarkasti harkittuja.

Dynaamisen muotoilun omaavasta Octaviasta tulee saataville neljä varustetasoa: Essence ja Selection sekä urheilullisina vaihtoehtoina SportLine ja RS. Suomeen on suunnitteilla viidentenä varustetasona Style.

Auton ulkonäköön tehtyihin muutoksiin kuuluu muun muassa ajovalojen uudistus, jonka myötä ajovalot myötäilevät nyt aiempaa tiiviimmin sekä fyysisesti että visuaalisesti jäähdyttimen Škoda-säleikköä. Myös itse säleikkö on uudistettu entistä pystymmin rivoin.

Lisäksi Octavia on saanut muotoilultaan uudet etu- ja takahelmat sekä uuden takapuskurin. Uudistuksiin lukeutuvat niin ikään tarjolle tulevat uuden sukupolven Matrix LED -ajovalot, uudistetut LED-takavalot dynaamisin vilkuin ja saattovaloanimaatioin sekä uudet kevytmetallivanteet.

Tyylikkään ilmavia ja linjakkaita sisätiloja hallitsevat korkealaatuiset, pehmeäpintaiset materiaalit.

Lisää älyä ja varusteita

Uudistettu Octavia tarjoilee yhdeksän sisustuksen designvalintaa, joiden verhoiluissa käytetään yhä enemmän kierrätysmateriaalikankaita ja ympäristövastuullisesti valmistettuja materiaaleja.

Kaksialueinen Climatronic-automaatti-ilmastointi on vakiovaruste kaikissa Octavioissa. Samoin vakiona on 10-tuumainen Infotainment-näyttö, mutta tarjolle tulee nyt ensimmäistä kertaa myös 13-tuumainen versio. Valittavaksi tulevat niin ikään AGR-sertifioidut ErgoSeat-etuistuimet, joissa on säädettävä reisituki sekä hieronta- ja tuuletustoiminnot.

Uudistettu Octavia on varustettu uusilla turvallisuus- ja avustinjärjestelmillä. Vakiona ovat kaista-avustin ja liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä sekä Selection-varustetasosta alkaen myös sähkötoiminen takaluukku, kosketukseton takaluukun avaus ja sulkeminen, kaukovaloavustin ja jopa 15 watin lataustehollinen Phone Box -matkapuhelinlokero langattomalla latauksella.

Turvallisuutta parantaa etenkin pitkillä matkoilla edelleen kehitetty kuljettajan vireystason tunnistusjärjestelmä. Lisävarusteinen automaattinen pysäköintiavustin ja myöhemmin tarjolle tuleva etäpysäköintiavustin helpottavat pysäköintiä.

Lisäksi tulossa on lisää tekoälyä, kun ChatGPT-botti integroidaan Laura-puheohjausavustajaan. Se tarkoittaa uusia ominaisuuksia, jotka ylittävät aiempien puheohjauskomentojen mahdollisuudet.

Uudistettu Octavia tulee saataville sekä Combi- että liftback-mallina.

Tehotaloudelliset moottorit

Uudistettu Octavia tarjoaa neljä bensiiniversiota ja kaksi dieselversiota. Bensiinimoottoreista tarjolle tulevat myös kevythybridiversiot DSG-automaattivaihteistojen yhteydessä. Nelivetoversio seuraa myöhemmin.

Bensiinimoottoreista saatavilla on 1.5 TSI kahtena eri tehoversiona: 85 kW (116 hv) ja 110 kW (150 hv). Näistä molemmat ovat tarjolla käsivalintaisella vaihteistolla tai kevythybriditekniikalla ja DSG-vaihteistolla. Nelivedon yhteydessä oleva 2.0 TSI (150 kW/204 hv) täydentää voimalinjatarjontaa ensi vuoden puolella.

Dieselinä on 2.0 TDI kahdella tehoversiolla: 85 kW (116 hv) käsivalintaisella vaihteistolla ja 110 kW (150 hv) DSG-automaattivaihteistolla. Malliston tehokkainta vaihtoehtoa edustaa Octavia RS:n teholtaan 195-kilowattinen (265 hv) 2.0 TSI -bensiinimoottori DSG-automaattivaihteistoon yhdistettynä.

Rakenna Škoda Rakenna verkossa juuri sinulle sopiva Škoda Rakenna nyt
Tilaa uutiskirje Kuule ensimmäisten joukossa uusimmat Škoda-uutiset Tilaa

Lue myös nämä

Maailman ympäri tuulen voimalla – kuin shakkia merellä

Kuvassa

Superbvoimaa – nyt koeajossa

Ajankohtaista & Uutta

Välähdyksiä tulevasta Škoda Elroqista – katso video

Ajankohtaista & Uutta