27.9.2023
Tässä tulevat uuden ajan automyyjät – tie uuteen ammattiin Ajankohtaista & Uutta

”Myynti on minun juttuni”, Juho Helmensola sanoo. (Kuva Esko Tuomisto)

Škoda Myyjätrainee -ohjelma starttaa tammikuussa 2024 jo viidennen kerran. Vuoden 2023 ohjelmasta valmistuvat Juho Helmensola, Jere Pernu ja Mika Räsänen kertovat, miten tie vei uuteen ammattiin.

Teksti Sari Okko, Kuvat Esko Tuomisto ja Suvi Maaria

Škoda Myyjätrainee -ohjelmaan valitut tekevät töitä Škoda-jälleenmyyjäliikkeissä samalla, kun suorittavat ajoneuvoalan ammattitutkinnon ja kehittyvät automyynnin ammattilaisiksi. Koulutus pitää sisällään työssäoppimisen ohella Škodan merkkikohtaisia koulutuksia, verkkokursseja, itseopiskelua ja lähipäiviä. Vuoden kestävä koulutus huipentuu näyttötyöhön ja Škoda-myyjäksi sertifiointiin. Oppisopimusajalta maksetaan palkkaa.

Viidennen Škoda Myyjätrainee -ohjelman haku käynnistyi 21.9.2023 ja se päättyi 22.10. 2023.

”Tunnen olevani omalla alallani ja haluan tehdä tätä jatkossakin”, Škoda Myyjätrainee Juho Helmensola sanoo. Kuva: Esko Tuomisto

Olen omalla alallani – myynti on minun juttuni”

Hämeenlinnassa asuva ja Autoliike Nelipyörässä Škoda Myyjätraineena työskentelevä Juho Helmensola (39 v) on alanvaihtaja. Juholla on pitkä uratausta myyntityöstä ulkoiluvaatteita ja -varusteita markkinoivalla Haltilla, viimeksi myymäläpäällikkönä Helsingin Herttoniemen myymälässä. Alanvaihtoa vauhditti osaltaan muutto Helsingistä uuteen kotikaupunkiin.

”Hämeenlinnaan ja rintamamiestaloon muuttaminen vaimon ja kolmen lapsen kanssa marraskuussa 2022 oli varsin spontaani ratkaisu. Autoalalle vaihtamista harkitsin pidempään. Päätin lopulta hakea mukaan Škoda Myyjätrainee -ohjelmaan ja kaikki meni hienosti maaliin”, myyntiä ja markkinointia opiskellut Juho kertoo.

”Lähtökohta uudelle alalle hyppäämisessä oli se, etten tiennyt autoista juuri mitään. Työn ja opiskelun myötä tuotetietämys on kasvanut vauhdilla. Tekemällä oppii, mikä sopii minulle, sillä en ole mikään kirjoista pänttääjä.”

Juho pitää autoalaa mielenkiintoisena ja automyyjän työnkuvaa monipuolisena. Ensimmäinen autokauppa oli luonnollisesti mieleenpainuva kokemus. ”Sanoin asiakkaalle, että eiköhän tehdä kaupat. Kun asiakas vastasi, että tehdään vaan, kyllä siinä hikeä pukkasi pintaan. Se oli ilon hetki, joka ansaitsi tuuletukset.”

Vahvasta työkokemuksesta on ollut Juholle hyötyä uudessa ammatissa. ”Asiakaspalvelu ei sinänsä muutu, vaikka tuote vaihtuu. Škodan brändin ymmärtäminen ja sisäistäminen on ollut taustani takia myös helppoa.”

”Automyynti on pitkälti elämysten ja unelmien myyntiä. Pyrin ensin myymään niin sanotusti itseni, jotta asiakkaalla on hyvä ja turvallinen olo tehdä kauppaa kanssani. Tavoitteena on rakentaa pitkäjänteisiä asiakkuuksia.”

Juho pitää Škodan vahvuuksina käytännöllisyyttä, inhimillisyyttä, autoilijan arkea helpottavia Simply Clever -ratkaisuja, nykyaikaisuutta ja innovatiivisuutta.

Työn vastapainoksi tekemistä riittää kotona lasten kanssa. Jo nuoruudesta lähtien tärkeä henkireikä on ollut perhokalastus, joten pohjoisen lohireissut ovat aina syksyllä mielessä.

Jere Pernun mukaan Škodassa on parasta hinta-laatu-suhde, monipuolisuus, luotettavuus, innovatiivisuus ja ihmisläheisyys, joka tekee autoilijoiden arjesta helpompaa. Kuva: Suvi Maaria

On vaikea kuvitella, että tekisin jotain muuta”

Oululainen Škoda Myyjätrainee Jere Pernu (21 v) aloitti työt oppisopimuskoulutuksella Autoliike Wetterissä vuoden 2023 alussa eli samaan aikaan kuin koulutusohjelma käynnistyi. Työn ja opiskelun yhdistäminen ei ole Jerelle uutta, sillä hän on työskennellyt aiemminkin automyynnissä ja opiskellut oppisopimuksella merkonomiksi.

”Pääsin jo tuolloin tekemään omaa juttuani”, autoja ja muita moottoriajoneuvoja ikänsä harrastanut Jere kertoo. Ajaminen on ollut pikkupojasta lähtien tärkeä osa elämää.

”Olin kaksivuotias, kun isä sanoi, että opettelepa poika sanomaan R-kirjain, niin saat ajaa mönkkärillä. Ei siinä kauan mennyt, kun ärrä tuli ja pääsin rattiin. Sittemmin on tullut ajettua kaikkea mahdollista – ei varmaan löydy sellaista moottoriajoneuvoa, jota en osaisi ajaa.”

Myös myyntityö on vetänyt Jereä puoleensa kouluajoista asti. Jo kolmannella luokalla opettaja totesi, että sinusta Jere tulee hyvä myyjä. ”Siitä se sitten lähti ja sillä tiellä on menty eteenpäin”, Jere kertoo. Jääkiekkourakin oli aiemmin mielessä, mutta se päättyi urheilulukioaikana loukkaantumiseen.

Jere oli viimeisiä kuukausia armeijassa, kun haku neljänteen Škoda Myyjätrainee -ohjelmaan avautui syksyllä 2022. ”Tulin valituksi ja kaikki on sujunut hyvin, mitä auttaa aiempi kokemukseni alalta. Työ on mukavaa hyvässä porukassa ja Škodan parissa, jota parempaa merkkiä ei ole.”

”Tämän hetken markkinatilanteeseen nähden myynti on lähtenyt vetämään mukavasti. Yritän löytää asiakkaalle parhaan vaihtoehdon, kerron asiat rehellisesti ja maanläheisesti ihmiseltä ihmiselle. Kun kauppa syntyy, se on aina hieno hetki, jonka kruunaa auton luovutus.”

Jere toivoo, että uusien autojen parissa työskenteleminen olisi osa hänen tulevaisuuttaan. ”On vaikea kuvitella, että tekisin jotain muuta. Koen nyt pääseväni toteuttamaan itseäni mielekkään ja mieluisan työn parissa.”

Mika Räsänen on määrätietoinen ja nopea käänteissään. Häntä onkin kuvailtu salamannopeaksi kaveriksi, joka on tehnyt ennen kuin on ehditty edes pyytää. Kuva: Esko Tuomisto

Olen todella tyytyväinen uravalintaani”

Helkama-Autokaupassa Espoon Olarissa Škoda Myyjätraineena työskentelevä Mika Räsänen (26 v) on kotoisin Siilinjärveltä maatilalta. Sieltä ovat peräisin myös ensimmäiset työkokemukset.

”Nuoruus oli villi ja vauhdikas. Koulunkäynti ei oikein maistunut ja matkan varrella sattui monenmoista. Olin hetken aikaa erityisluokallakin, mutta normaaliluokkaan palauttamisen yhteydessä todettiin, ettei vikaa ole älykkyydessä, vaan asenteessa”, Mika kertoo hymyillen.

”Peruskoulun jälkeen putkimiehen paperit jäivät muutamaa opintopistettä vaille, kun jätin koulun kesken riitaannuttuani hitsausopettajan kanssa. Sanoin, etten suorita tutkintoa loppuun enkä päättäväisen luonteeni takia näin tehnyt.”

Työkokemusta on karttunut maataloustöiden ohella rengasasentajana ja betonityöntekijänä, mutta myynnistä alkoi löytyä se oma juttu. Koska koulut eivät kiinnostaneet nuorena, Mika päätti ryhtyä sivistämään itse itseään opiskelemalla töiden ohessa psykologiaa ja myyntiä.

”Työ DNA-puhelinmyyjänä Kuopiossa osoitti, että minusta on myyjäksi. Ensimmäisen vuoden aikana pääsin myymälän isoimpaan keskituntiansioon ja seuraavana vuonna koko firman tasolla Suomessa. Kahden vuoden kuluttua halusin uusia haasteita.”

Niitä tarjosi Škoda Myyjätrainee -ohjelma, johon Mika lähti vahvasta halustaan tehdä myyntityötä asiakkaiden kanssa kasvotusten, kehittää osaamistaan ja työskennellä laadukkaan brändin parissa. ”Automyynti tuntuu omalta jutulta. Olen kiinnostunut autoista ja kaikesta uudesta, kiiltävästä ja näyttävästä”, Mika sanoo nauraen.

”Kaikki on sujunut hyvin. Olen todella tyytyväinen uravalintaani ja saamaani asiakaspalautteeseen. Myyjänä pyrin omistautumaan asiakkaalle. Haluan olla avoin, luotettava ja kuunteleva sekä luoda tunnetta siitä, että niin myyjä kuin asiakas voi olla tilanteessa oma itsensä. Kohtaamiset ovat yhteistyötä: minä haluan myydä ja asiakas haluaa ostaa.”

Mikan odotukset ovat korkealla. ”Olen innoissani merkin ja brändin tulevaisuudesta. Haluan oppia koko ajan uutta ja mennä eteenpäin.”

Samalla intohimolla Mika suhtautuu myös harrastukseensa, vapaaotteluun. Kyse on ahkeran ja pitkäjänteisen lajiharjoittelun lisäksi oheistreeneistä ja sopivasta ruokavaliosta. ”Muutin harrastuksen, treenien ja valmennuksen takia Helsinkiin. Nyt valmistaudun ensimmäiseen vapaaottelumatsiini.”

Katso myös

Enyaq L&K – täyssähköinen huippumalli

Ajankohtaista & Uutta

”Tästä seikkailusta jäi hyvä fiilis”

Ajankohtaista & Uutta

Uusi Superb ja uusi Kodiaq pärjäävät sekä kuumassa että kylmässä – katso testivideo

Ajankohtaista & Uutta