17.7.2022
Upouusi KODIAQ RS kotiutui automuseoon Meidän Škodamme

Seinäjoen Rengastie 36:sta löytyvä Käyttöauto toimitti Steel Grey -värisen ŠKODA KODIAQ RS 4x4 TSI -mallin Vehoniemen Automuseoon. Auton luovutti Käyttöauton myyntipäällikkö Jaakko Leikkainen ja sen vastaanotti museokahvilasta vastaava Pauliina Suutarinen.

Kangasalan luonnonsuojelualueelle asettuneesta Vehoniemen Automuseosta löytyy kansainväliselläkin mittakaavalla vertaistaan vailla oleva ajoneuvokokoelma. Paikan omistajilla on pitkät ŠKODA-perinteet, jota täydentää nyt uusimpana tulokkaana KODIAQ RS 4x4.

TEKSTI Sari Okko, KUVAT SONJA LAHTINEN

Vuonna 1983 yleisölle avatun Vehoniemen Automuseon perustivat Lilja ja Olavi Sallinen, joiden perheessä harrastettiin vanhoja autoja jo 1950-luvulta lähtien. Museon kodiksi löytyi paikka, joka on ollut tunnettu automatkailukohde jo 1920-luvulta lähtien. Heinäkuisena kesäpäivänä 2022 paikalla käy kuhina.

”Museon vaihtuvat näyttelyt rakentuvat teemojen ympärille ja koostuvat erityyppisistä eri aikakausien ajoneuvoista. Kesäsesongin aika yksittäisiä ajoneuvoja vaihdetaan jopa parin viikon välein”, museotoiminnasta nykyään vastaava Liljan ja Olavin tytär Leila Suutarinen sanoo.

Museon ja sen taustalla olevan Sallisen suvun omien kokoelmien lisäksi automuseossa on esillä yksittäisten harrastajien omistamia ajoneuvoja eri puolilta Suomea sekä yhdistysten, ulkomaisten kokoelmien ja museoiden ajoneuvoja.

”Isäni sanoi aina, että autot on tehty ajamista varten. Niinpä jokainen museon ajoneuvo on ajokuntoinen – vanhimpien täytettyä 100 vuotta”, Leila toteaa.

Vehoniemen Automuseoon on vapaa pääsy. Museon lisäksi paikanpäältä löytyy kahvio ja museokauppa. Koronavuosia edeltävänä aikana museossa kävi jopa 325 000 vierasta yhdeksässä kuukaudessa.

Piikkinokka ŠKODA 1102 tulee taloon

Äiti-Leila ja museokahvilasta vastaava tytär Pauliina Suutarinen ovat kasvaneet autojen keskellä. Helkama-Auto Oy tuli Leilalle tutuksi jo pikkutyttönä, kun Magirus-Deutz -kuorma-autojen maahantuojana toimineen Helkama-Auton ja Škodan tehtaan edustajat kävivät silloisen Sallisen kuljetusliikkeen autohankinta-asioissa paikan päällä. Näistä käynneistä museon vitriineistä löytyy mm. Leilan lahjaksi saama puinen kuorma-auto.

”Isä alkoi kerätä vanhoja autoja ja autoiluun liittyviä esineitä 1950-luvulla. Parissa vuosikymmenessä kokoelmat olivat jo melkoiset, ja silloin heräsi haave automuseosta hyvällä paikalla. Siitä se kaikki sitten aikanaan lähti”, Leila kertoo.

”Uusimpia lahjoituksia edustaa viime vuonna kokoelmiimme saatu latolöytö, piikkinokka ŠKODA 1102 vuosimallia 1952. Halusin auton museoon tuotavaksi pölyineen päivineen. Nyt mietimme, miten kunnostamme yllättävän hyvin säilyneen autoharvinaisuuden”, Leila sanoo.

Vuonna 2021 Vehoniemen Automuseon kokoelmaan saatiin latolöytö, piikkinokka ŠKODA 1102 vuosimallia 1952. Pölyineen päivineen museoon tuotu ja viimeksi 1990-luvulla liikkunut harvinaisuus odottaa nyt entisöintiä.

Äiti Leila Suutarinen (vas.) ja tytär Pauliina Suutarinen luottavat Škodaan. Perheessä on pitkät ŠKODA-perinteet.

ŠKODA KODIAQ RS 4x4 tulee taloon

Sallisen-Suutarisen perheessä on ajettu tutulla merkillä vuosikymmeniä ŠKODA 120 -mallista alkaen muun muassa Rapidin ja Formanin kautta Fabiaan ja Octaviaan.

”Kun Pauliina aloitti työt perheyrityksessä 12-vuotiaana jäätelöpallojen pyörittäjänä, tyttären ajatuksena oli, ettei hän ainakaan keräile koskaan yhtään mitään, mutta toisin kävi. Nyt Pauliina keräilee kaikkea vanhaa enemmän kuin kukaan muu”, Leila hymyilee.

Elämään on nyt tullut jotain upouuttakin. Heinäkuussa 2022 Pauliina sai ajoon ŠKODA KODIAQ RS 4x4 TSI-mallin – luottokumppanina tunnetun OCTAVIA RS:n lähtiessä vaihtoon.

”On hienoa, että näin erityinen auto pääsi näin erityiseen kotiin. Tämä on meille kunnia-asia”, Auton luovuttanut Seinäjoen Käyttöauton myyntipäällikkö Jaakko Leikkainen sanoo.

Ensiajo Kangasalan kesäisissä maalaismaisemissa ja mutkikkailla teillä tekee vaikutuksen. ”Ei voi muuta sanoa kuin, että hyvältä tuntuu”, noin 30 000 kilometriä vuodessa ajava Pauliina tuumii.

KODIAQ RS -malli viestii vahvuudesta sporttisine puskureineen, mustine yksityiskohtineen, tyylikkäine kevytmetallivanteineen, nahkaverhoiluineen ja RS-logoineen.

Lue myös

Koeajossa ŠKODA-kolmikko – lue tuoreet tunnelmat

ŠKODA mediassa

MM-pokaali kiertää nyt Suomen suvessa

Ajankohtaista & Uutta

Pyörällä Saimaan ympäri – mukana myös ŠKODA

Ajankohtaista & Uutta