6.2.2024
Valmiina talvilomakauteen – näillä eväillä liikenteeseen Ajankohtaista & Uutta

Kun talvikausi on parhaimmillaan, tie vie loman viettoon. Onko autosi matkakunto kohdillaan tai tarvitsetko joustavaa vaihtoehtoa vähän pidemmälle ajanjaksolle? Talvikeleihin voi suunnata rennoin mielin, kun auto on valmiina lähtöön, varusteet pakattu oikein ja lomailijoilla leppoisa mieli.

Teksti Sari Okko, Kuvat Esko Tuomisto ja Škoda Auto

Suomen talvi tarjoilee vaihtelevia ajo-olosuhteita ja haastaviakin taipaleita. Muistathan varmistaa, että autosi varustelu on kunnossa, jotta edessä on huolettomia lomakilometrejä. Talviloma onnistuu helposti ja huolettomasti autoillen, vaikka käytössäsi ei juuri nyt olisikaan omaa autoa.

Tarvitsetko auton lyhytaikaiseen käyttöön?

Helpon ja huolettoman vaihtoehdon autotarpeisiin tarjoaa Škodan Joustava -palvelu. Sen avulla saat kiinteällä ja lähes kaiken kattavalla kuukausimaksulla käyttöösi auton, jolla kuljet kuten haluat.

Joustava-palvelusta löytyy laaja valikoima autoja erilaisiin tarpeisiin. Riittää, kun klikkaat itsesi palveluun ja valitset käyttöösi sopivimman auton, joka toimitetaan kotiovellesi ja myös noudetaan sieltä.

Palvelu sisältää valintojen mukaan lähes kaiken tarvittavan vakuutuksineen ja 24/7-tiepalveluineen. Autoilijana sinun tarvitsee huolehtia vain tavallisista käyttökustannuksista, kuten tankkaamisesta tai lataamisesta, auton pesusta ja lasinpesunesteistä. Talvilomailuun voi yhdistää joustavasti muitakin lyhytaikaisia autoilutarpeita, sillä palvelun saa käyttöön minimissään kahdeksi kuukaudeksi.

Tutustu lähemmin Škodan Joustava -palveluun tästä linkistä

Kyytiä lumelle, jäälle ja kylmyydelle

Jääraappa on monesti tarpeellinen talvivaruste. Useimmissa Škoda-malleissa se löytyy kätevästi polttoainetankin luukun sisäpinnasta – ja Enyaqissa takaluukusta. Tarkista, että kyydissä on myös lumiharja. Auton katolle jäänyt lumi- ja jääkinos on pöllytessään ja irrotessaan turvallisuusriski takana kulkijoille, ja se vaikuttaa nostavasti myös polttoaineen ja sähkön kulutukseen. Siksi se kannattaakin huolellisesti harjata pois katolta jo ennen matkaan lähtöä. Hyvä mukana pidettävä varuste on niin ikään pieni lumilapio, jolla on kätevä luoda lumet auton ympäriltä.

Jos autossasi on tuulilasin lämmitys, tuulilasi kirkastuu vaivattomasti jo muutamassa minuutissa. Joissakin Škoda-malleissa tuulilasin, istuinten ja ohjauspyörän lämmitys voidaan asettaa kytkeytymään myös automaattisesti päälle esimerkiksi lähdön ajastuksen yhteydessä.

Mikäli autossasi on polttoainetoiminen lisälämmitin, se esilämmittää sisätilat sulattaen samalla jäätä ja lunta tuulilasilta ja etusivulaseilta. Sekin voidaan ajastaa kytkeytymään päälle haluttuna aikana joko älypuhelimen MyŠkoda-sovelluksella tai suoraan auton Infotainment-järjestelmän kautta. Kirkkaan ja ehjän tuulilasin lisäksi myös hyväkuntoiset pyyhkijänsulat ovat osa turvallista ajamista.

Kaipaako autosi varustelu täydennystä, kuten uusia pyyhkijänsulkia, sisätiloja suojaavaa kumimattosarjaa, tavaratilan kumimattoa, liinoja pintojen kuivaamiseen tai vaikkapa huomioliiviä? Mallikohtaiset varusteet löydät Škoda Shopista

Riittävästi virtaa – muista myös nesteytys

Ennen reissuun lähtöä on hyvä varmistaa, että 12 voltin akussa riittää virtaa kylmäkäynnistyksiä varten. Auton latausjärjestelmä pyrkii lataamaan akkua ajon aikana, mutta jos autolla ajetaan paljon lyhyitä pyrähdyksiä pakkaskeleissä, ajonaikainen lataus ei välttämättä riitä. Kyseinen ”pikkuakku” löytyy myös täyssähköautoista korkeajänniteakun lisäksi.

Myös auton nesteet kannattaa tarkistaa, kuten moottoriöljyn ja jäähdytinnesteen laatu ja riittävyys, sekä lasinpesunesteen pakkaskestävyys. Akun kunnon ja auton nesteet voi tarkistaa Škoda Service -merkkihuollossa.

Varaa aika valtuutettuun Škoda Service -huoltoon: Nopein reitti merkkihuoltoon
Akkulaturisarjat ja latauskaapelit löydät Škoda Shopista

Pakkaa huolella ja kuljeta kunnolla

Lomamatkoilla tavaraa kertyy mukaan runsaasti. Sattumanvaraisesti täyteen sullotun tavaratilan sijaan pakkaamiseen kannattaa panostaa jo turvallisuudenkin nimissä. Pakkaa raskaimmat esineet tavaratilan perälle ja alimmaisiksi. Mitä paremmin tavarat on kiinnitetty, sitä paremmin ne pysyvät paikoillaan. Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan tavaratilassa olevat koukut, kuormansidontalenkit ja verkot.

Suksien kuljettaminen auton sisällä sujuu näppärästi, jos autossasi on läpilastausluukku eteen taitettavan keskikyynärnojan takana. Kuljettaminen auton katolla onnistuu hankkimalla kattotelineet ja niihin suksi- ja/tai lumilautakiinnikkeet. Reilusti lisää kuljetustilaa saat suksiboksilla, jossa sukset ja muut tavarat kulkevat mukana siististi ja kuivina.

Muistathan, että rengaspaineet tulee tarkistaa normaalia raskaamman kuorman mukaisesti. Oikea rengaspaine vaikuttaa polttoaineen kulutukseen ja päästöihin tehden autoilusta taloudellisempaa ja ympäristöystävällisempää.

Mallikohtaiset varusteet, kuten taakkatelineet, lukittavat telineet neljälle tai kahdelle suksiparille, suksiboksit ja suksipussit löytyvät Škoda Shopista

Muista Škoda Ajoturva 24/7

Škoda Ajoturva on voimassa aina koko huoltovälin ajan, kun autosi on huollettu ja muut toimenpiteet on suoritettu valtuutetussa Škoda Service -merkkihuollossa.

Ajoturva palvelee siellä, missä liikut:

puh. 040 340 0900 Suomessa ja +358 40 340 0900 ulkomailla.

Lue myös nämä

Älä päästä talvikeliä yllättämään – vinkit & varusteet

Ajankohtaista & Uutta

Ota ilo irti ja hyödynnä tarjoukset suoraan autostasi

Ajankohtaista & Uutta

Škoda-vuosi 2024 tarjoilee monta tapahtumaa

Ajankohtaista & Uutta