1.2.2024
”Enyaq – meille ihan nappivalinta” Ajankohtaista & Uutta

Vaikka auto oli Markku Järventaustalle jo entuudestaan tuttu, arvonnan kautta ajoon kahdeksi viikoksi voitettu Enyaq Coupé SportLine teki tehtävänsä. ”Kokemuksesta jäi hyvä fiilis. Täytyy sanoa, että kyllä on hienosti tehty auto”, Markku summaa.

Teksti Sari Okko, Kuvat Markku Järventausta

Markku Järventausta tunnustautuu autoihmiseksi. ”Omaan historiaan kuuluu vähintään 80 erilaista autoa eli niitä on tullut vaihdettua useammin kuin kerran vuodessa. Jotkut ovat olleet mukana matkassa vähän pidemmän, toiset vähän lyhyemmän aikaa. Autot ja tekniikka ovat aina kiinnostaneet.”

Kun Markku näki Škodan Hetkiä, joista jää tarina -arvonnan facebookissa, hän päätti osallistua. Voitto tuli iloisena yllätyksenä, joskin autosta oli jo kokemusta. ”Vuonna 2020 tilasin Enyaq 80 125 Edition -mallin lähes kaikin herkuin heti, kun tilauskirjat olivat avautuneet. Sähköautoilun puraisemana halusin nyt nähdä, millaista kehitystä muutamassa vuodessa on tapahtunut”, Markku kertoo.

Tuusulassa asuvassa perheessä on ajettu myös Octavialla ja Kodiaqilla. Ihan ensimmäinen Škoda-muisto Markulta on 1960-luvulta, jolloin hän alle kouluikäisenä pikkupoikana ihaili kaverin perheen Octaviaa. Se oli oman perheen Mosseen verrattuna paljon vaikuttavampi ilmestys.

”Enyaq Coupé on todella kaunis auto”

Enyaq tuotti heti auton luovutuksessa Keravan Hedin Automotivella unohtumattoman hetken. ”Siellä odotti todella upean väriseksi teipattu Enyaq. Fiilis oli kuin olisi omaa uutta autoa mennyt hakemaan”, Markku sanoo.

Väri onkin yksi niistä monista ominaisuuksista, joita Markku autossa arvostaa. ”Tämän Enyaqin teippaus ilahdutti erityisesti: oli hienoa seurata, miten väri vaihteli päivänvalon muutosten mukaan. Myös Škodan uusista väreistä Phoenix Orange ja Mamba Green tuovat piristävää vaihtelua autojen värimaailmaan.”

”Škoda on onnistunut muotoilussa hienosti: Enyaq Coupé on todella kaunis ja tasapainoisen näköinen auto. Ulkopuolen hienoihin ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa valaistu Crystal Face -etumaski, joka pääsi oikeuksiinsa pimeällä ajettaessa sekä komeat 20-tuumaiset kevytmetallivanteet. Auto käänsi liikenteessä ja marketin parkkipaikalla ohikulkijoiden päät.”

”Sähköauto on meille nappivalinta”

Kahden viikon Enyaq-autoilu osui hetkeen, jolloin Suomessa elettiin kunnon talvea paukkupakkasineen ja reippaine lumisateineen. Valokuvaamista harrastava Markku oli suunnitellut kuvausreissuja, mutta yli 20 asteen pakkaset muuttivat suunnitelmia ja kutistivat ajettujen kilometrien määrää.

”Sähköautoilu on vienyt muutamassa vuodessa mukanaan. Enyaq istuu meidän perheemme ajoprofiiliin optimaalisesti. Sähköauto on voimalinjana miellyttävä, tasainen ja tehokas – ihan nappivalinta. Lataaminen sujui vaivatta, sillä pihaltamme löytyy kaksi kotilatausasemaa. Autoa ei tarvinnut edes ladata päivittäin, kiitos pitkän toimintamatkan.”

Enyaq osoittautui hyväksi yleiskäyttöautoksi, joka taipuu moneen menoon. Mukaan mahtuu paljon porukkaa ja tavaraa. Hyvä ajettavuus, suorituskyky, suuntavakaus, viimeistelty laatuvaikutelma, tunnelma, kattava varustelu, ajovalot, istuinten monipuoliset säädöt, toimiva äppivalikoima ja Canton Audio -äänentoisto tekivät vaikutuksen. Škodassa Markku arvostaa myös erinomaista jälleenmyyntiarvoa.

Mieliinpainuvin hetki Enyaqin matkassa?

Enyaqin mittariin karttui kahden viikon aikana noin 500 kilometriä. Pisin Markun, Karen-puolison ja 13-vuotiaan Olli-pojan matka vei mummolaan Tuusulasta Forssaan ja takaisin.

”Paluumatka tehtiin iltamyöhään pimeällä, liukkaita pikkuteitä pitkin ajellen. Enyaqilla kilometrit taittuivat turvallisesti, vakaasti ja lämpimästi, vaikka olosuhteet olivat varsin vaativat”, Markku muistelee.

Muutoin kilometrejä kertyi enimmäkseen lähisukkuloinnista Ollin harrastusten vieminä uimahallin, urheilukeskuksen, musiikkiopiston ja kodin välillä. Treeni- ja kauppareissuilla Enyaq näytti tilavuuteensa: Ollilla oli kavereineen takapenkillä ruhtinaalliset tilat, ja kauppakassit asettuivat suureen tavaratilaan fiksusti koukkuihinsa.

”Autoa jälleenmyyjälle palauttaessa sanoin, että kun sopiva auto tulee, niin tarjouksia otetaan vastaan”, Markku sanoo hymyillen.

Lue myös sarjan muut jutut

”Enyaq näytti kykynsä ja kyntensä”

Ajankohtaista & Uutta

”Haaveesta tuli totta”

Ajankohtaista & Uutta

”Ensivaikutelma oli WAU isoin kirjaimin”

Ajankohtaista & Uutta

”Tästä seikkailusta jäi hyvä fiilis”

Ajankohtaista & Uutta